APPENDIKS 09 - U-VÆRDI BEREGNINGER


Dette appendiks omhandler U-værdien, som er den værdi der angiver, hvor stor en energimængde, målt i W/m2K, der transmitteres (tabes) til udeklimaet, når temperaturforskellen mellem den indvendige og udvendige overflade er 1 grad C. Jo lavere U-værdi, desto lavere varmetab.

I appendiks 11 kan der læses om energibalancetallet Eref og energidatabladet.


I forbindelse med beregning og udskrivning af tilbud og ordre er det muligt at få beregnet de krævede energimæssige data i AciesOne for døre og vinduer. De energimæssige data kan udskrives på tilbud og ordrebekræftelser for hver enkel modelposition og samlet på et energidatablad i forbindelse med tilbud/ordreudskriften.

Beregning og udskrivning af U-værdier kræver at brugerkode 140 er sat til værdien 2 og at ordrelinjetypen er sat til 1, 2 eller 3 i brugerkode 64.


Der kan også udskrives en gennemsnitlig arealvægtet U-værdi for samtlige positioner på et tilbud eller en ordre. Dette slås til via brugerkode 185.. Derudover er det muligt at udskrive en detaljeret oversigt over de beregnede energidata for alle positioner i en netop beregnet ordre.


Endvidere findes der en funktion, der kan udtrække energidata på udvalgte modeller. Oplysningerne udtrækkes i XML-format og kan siden hen benyttes ved konfiguration af en "Energiberegner" på virksomhedens hjemmeside.



DATA DER BEREGNES


Varmetransmissionskoefficient

Varmetransmissionskoefficienten (U-værdi) er et udtryk for vinduets evne til at begrænse varmetab gennem vinduet inklusiv rude og afstandsprofil. U-værdien angives i W / m2K.

Der beregnes også varmekoefficient for alu-koblede vinduer og vinduer med koblede rammer. For at beregningen kan foretages, skal der indtastes energidata i AciesOne på glas og profiler.



DATA DER SKAL INDTASTES


I brugerkode 140 sættes værdien til 2, og i brugerkode 141 kan man vælge, om man vil angive varmekoefficienter på de enkelte profiler, eller om man vil angive varmekoefficienter i profilsættet. Ønsker man ikke energidataene udskrevet på tilbud og ordrer, mens man opretter data i registrene, kan man slukke for udskrivningen med brugerkode 54 = 0.


Profilsæt


Hvis der i brugerkode 141 er valgt værdien 0, så er der i profilsætsregisteret et faneblad til indtastning af alle varmekoefficienterne for henholdsvis karm, ramme, poster, sprosser, tapstykker, spændstykker og klæbesprosser.


Profilregister


Hvis der i brugerkode 141 er valgt værdien 1, så er der i profilregisteret et felt til indtastning af varmekoefficienten for det enkelte profil.  Sammen med feltet er der oprettet en tjekboks. Er der sat et flag i feltet, må U-værdien for profilet gerne være 0,00.


Psi-værdien


Psi-værdien er udtrykket for varmetabet ved en ilagt sprosse/spacer. Spaceren er det stykke afstandsprofil, som findes mellem rudens glasskiver. Ved hver samling i byggeriet er der risiko for øget varmetab - sådan er det også ved spaceren. Så hvis profilet er en spacer, så skal der i profilregisteret angives en værdi i ”Psi værdi” feltet.



Glasregisteret


U-værdi


I glasregisteret er der et felt til indtastning af varmekoefficienten U-værdien for selve glasset.


Linjetab


Varmetabet i sammenbygningsdetaljen indtastes i feltet "Linjetab". Linjetab, eller den lineære transmissionskoefficient, er betegnelsen for det ekstra varmetab som opstår i fx samlingen mellem konstruktionsdele i klimaskærmen. Det kunne fx være samlingen mellem ramme og glas i et vindue. Rammen og glasset har hver sin selvstændige U-værdi, men i samlingen mellem dem forekommer et ekstra varmetab. Linjetab angives med det græske bogstav psi Ø med enheden W/mK. Benyttes glasset i en Træ/Alu model, skal linjetabet indtastes i feltet "Linjetab Alu".


Sollystransmittans LT


I feltet "Sollys trm" i glasregisteret indtastes sollystransmittansen for glasset. Sollystransmittansen angiver rudens evne til at lade den synlige del af solstrålingen passere. Jo højere lystransmittans jo mere sollys.


Solenergitransmittans Gg


I feltet "Solenergi trm" i glasregisteret indtastes solenergitransmittansen for glasset. Gg-værdien er den andel af solens varme, der trænger igennem ruden. Hvis mængden af solvarme udenfor er 1 (= 100 %), og rudens g-værdi (gg) er 0,63 (= 63 %), betyder det, at 63 % af solens varme trænger gennem ruden.
Jo højere g-værdi, des mere varme.


U-værdi for fiktivt glas


Desuden findes en tjekboks "U-værdi for fiktivt glas". Denne benyttes, hvis man ønsker at få beregnet U-værdi på et element, hvor man har angivet, at glasset er fiktivt.




BEREGNINGSMETODER



Beregning af U-værdi for et almindeligt vindue.


Beregning af varmetransmissionskoefficienten for et almindeligt vindue beregnes ved først at finde tabene gennem vinduets forskellige elementer, derefter summere tabene sammen og dele dette tal med modellens areal.



Karmtab


Varmetabet gennem karmen beregnes ved først at beregne tabet for karmens enkelte profiler (ydre karmprofiler og poster) og derefter summere disse tab.


Varmetab pr. karmprofil beregnes som profilets areal gange transmissionskoefficienten for profilet.


Tprofil = Uprofil * ( LDprofil * BDprofil )


Herefter beregnes det samlede tab for karmen som summen af alle tabene.


TKarm = TVSK+THSK+TOVK+TUNK+TPSL1+...+TPSLX+TPSV1+...+TPSVX



Rammetab


Varmetabet gennem rammen beregnes ved først at beregne tabet for rammens enkelte profiler (ydre rammeprofiler og sprosser*), beregne tabet gennem ilagte sprosser, glas og fyldinger og derefter summere disse tab.


* Sprosser = Alm. glasdelende sprosser, tapstykker og spændstykker.


Varmetab pr. rammeprofil beregnes som profilets areal gange transmissionskoefficienten for profilet. Til beregning af rammeprofilets areal benyttes en rammebredde BD, der findes som vist i bilag 1 sidst i Appendiks 9.


Tprofil = Uprofil * ( LDprofil * BDprofil )


Varmetabet gennem glas og fyldinger beregnes efter samme formel, idet man beregner summen af fladetabet og kanttabet således:


Tglas = (Uglas * (BDglas * HJDglas)) + (Øglas * ((BDglas + HJDglas) * 2))


Glassets areal beregnes ud fra lysningsmålet i rammen.


Ved modeller med geometri justeres formlen for glassets omkreds, så der tages højde for geometrien i beregningen.


Varmetabet fra ilagte sprosser beregnes som:


Tilagt = LDilagt * Psi


Herefter beregnes det samlede tab for rammen som summen af alle tabene


TRamme = Tilagt+TGlas+TFyld+TVSR+THSR+TOVR+TUNR+TSPL1+...+TSPLX+TSPV1+...+TSPVX



Modellens samlede U-værdi


Varmetransmissionskoefficienten for hele elementet beregnes ved at tage summen af varmetabene gennem de enkelte rammer og gennem karmen og dividere med elementets samlede areal.


U = (TRamme1 + TRamme2 +...+ TRammex + Tkarm) / (BDModel * HDModel)



Kontrol af værdier


Efter beregning af U-værdien kontrollerer programmet, om værdien er mindre end eller større end den max tilladelige værdi fra Firmaoplysninger. Er værdien større udskrives en fejlrapport, der fortæller at U-værdien er større end den max. tilladelige værdi.

Ved modeller med to eller flere rammer, hvor U-værdien er større end 1,5 W / m2K, kontrollerer programmet endvidere, at U-værdien er mindre end (1,20 + (n * 0,30)), hvor n er antallet af rammer pr. m2. Er U-værdien større end denne værdi udskrives der en fejlrapport, der fortæller, at U-værdien er større end den beregnede kontrolværdi.



Beregning af U-værdi for et alu-koblet vindue


Beregning af U-værdier for ALU-koblede modeller (modeller der består af en hovedmodel påkoblet en Alu-model, og modeller der består af en hovedmodel, hvor profilerne trækker tillægsprofiler) foregår efter samme princip og de samme formler som for et almindeligt vindue. Dog bliver linjetabet Øglas erstattet af linjetabet ØAlu ved beregning af rammetabet.

Der indtastes ikke varmekoefficienter for Alu-profiler. Derfor beregnes der heller ikke U-værdier for de ALU-koblede dele. Der foretages kun beregninger for hovedmodellen. Det er brugerens opgave at sikre, at varmekoefficienter for træprofilerne svarer til de værdier, der gælder for træ/alu koblede dele.

Er de Alu-koblede modeller konstrueret efter princippet med tillægsprofiler i profilregisteret, er det kun varmekoefficienter for "hovedprofilerne" der anvendes, og beregningerne foretages kun for disse profiler.



Beregning af U-værdi for et vindue med koblede rammer


U-værdi for vinduer med koblede rammer beregnes som for alm. vinduer, men der beregnes kun værdier for den ene af de to koblede rammer i hvert karmfelt. Man skal derfor beslutte, om man vil foretage beregningerne for den bagerste eller den forreste ramme og indtaste sine værdier i registrene under hensyn til dette.

Der findes tre brugerkoder til dette formål, brugerkode 155, 159 og 160. Vinduer med forsatsrammer beregnes som vinduer med koblede rammer. Funktionen kan anvendes på modeller med op til 60 mm luft mellem rammerne. Er der mere end 60 mm luft, kan denne metode ikke anvendes og man skal derfor benytte et andet program til formålet.

Angivelse af energidata for glassene i de koblede rammer sker i registeret ”Glas energi koblet” og aktiveres ved et flueben i modelkonstruktionen for de ønskede modeller.



Beregning af LT og g værdi for et vindue med forskelige glas


Hvis en model indeholder flere glas med forskel i LT og G værdierne, så foretages der en arealvægtet gennemsnitsberegning som anvendes til udskrivning på tilbud og ordre.



BILAG:

Beregning af rammebredde




Revideret d. 06.08.13 / KS